miercuri, 28 martie 2018

BASARABIA 1918-2018: CENTENARUL MARII UNIRI


    Marea Unire din 1918 a încununat aspirațiile românilor de a trăi într-un singur stat. Ea a fost rezultatul eforturilor românilor din Regat și al dorinței exprimate într-un cadru plebiscitar de către locuitorii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei.
     Timp de peste 100 de ani (de la 1812) Basarabia s-a aflat în componența Imperiului Țarist, fiind supusă unei crunte politici de deznaționalizare. În anul 1918, în contextul destrămării Imperiului Țarist și odată cu proclamarea principiului autodeterminării popoarelor se deschide o nouă etapă în istoria Basarabiei.
    La 27 Martie 1918, în clădirea Sfatului Țării a fost votată UNIREA CU ROMÂNIA. Printre fruntașii unirii s-au aflat Pantelimon Halippa, Onisifor Ghibu, Ion Inculeț, Vasile Stroescu, Vladimir Herța și mulți alții.
     Catedra de istorie a Colegiului Național „Constantin Cantacuzino” a organizat o activitate dedicată Centenarului Marii Uniri. Evoluția evenimentelor istorice a fost prezentată de către domnul Lect. univ. dr. Cezar Stanciu, de la  Facultatea de Științe Umaniste din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște. Corul școlii noastre, coordonat de către doamna profesoară, Dragomir Elena, a susținut un moment artistic dedicat evenimentului istoric desfășurat la 27 martie 1918.
Rămânem recunoscători generațiilor anterioare care au făcut posibilă existența României Mari și nu uităm că Basarabia  este pământ  românesc!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu