joi, 22 decembrie 2016

De sărbători sufletele noastre se colorează!

Vineri,  9.12.2016, elevii claselor a IX-a B,  a XI-a B şi  a XII- a B, profil pedagogic, au avut oportunitatea de a participa la un program de formare profesională, schimbul de experienţă cu tema  NONFORMALUL ÎN CONTEXT FORMAL. LECŢIA  BAZATĂ PE EXPERIENŢELE ELEVILOR, coordonat de următoarea echipă: inspector școlar, prof. Ghiță Tatiana, inspector școlar, prof. Erculescu Laura, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, director, profesor Mareş Silvia şi profesor Catrina Gabriela Florica, Colegiul Național ,,Constantin Cantacuzino” Târgoviște.
Împreună cu  profesorii care ne-au însoţit, Alecu Adriana, Stancu Aurelia și Catrina Gabriela, am participat la acest program organizat de Şcoala Gimnazială „,Gabriel MarinescuTigveni, Argeş, sub îndrumarea directorului instituţiei, prof. Popescu Maria şi aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Argeş.
Am considerat totul o experiență inedită, care a contribuit la formarea noastră psihopedagogică.Titlul activității a fost „De sărbători sufletele noastre se colorează!” , iar noi am confecționat, împreună cu elevii de la Tigveni, decoraţiuni pentru brad, din materiale reciclabile. Cum a contribuit aceasta la formarea noastră ca viitoare cadre didactice? În primul rând, a trebuit să  ne adaptăm stilul la particularitățile de vârstă ale copiilor, de la clasa pregătitoare, la clasa a IV-a. În al doilea rând, am putut observa cum este organizată o şcoală din alt județ. Am rămas plăcut surprinşi să vedem cadre didactice bine instruite, care pun accentul pe formarea personalităţii copiilor, nu doar pe informarea lor, persoane care sunt deschise la nou și dornice să facă altceva, să iasă din monotonie.
      După activitatea cu şcolarii, am participat la o sesiune de formare. Aceasta a fost susținută de cele trei doamne profesoare care ne-au însoțit. Tema s-a constituit ca o continuare a ceea ce am lucrat la clase, necesitatea coeziunii intre educația formală, nonformală  și informală. Această tema abordată este una extrem de importantă, dacă ne raportăm la societatea noastră, deoarece o educație bună nu presupune doar acumularea informațiilor, ci și o pregătire a elevilor pentru integrarea în societate.
        Am avut ocazia de a cunoaşte modalități de punere în practică a educației non-formale, prin „Biblioteca vie”, „Cafeneau publică”, „Vizionarea de filme educative”. Ce este interesant la aceste metode este faptul că propun activități ieșite din tipar, care contribuie la formarea personalități, fiecare copil având șansa de a-și exprima punctul de vedere fără teama de a spune ceva greșit, crescând astfel încredere în sine. 
După activitatea de formare, am participat la un program artistic, din care s-a desprins ideea ca românul, indiferent de trecerea timpului, nu își va uita tradițiile, obiceiurile, portul popular va rămâne o emblemă, un motiv de mândrie.
Ne bucurăm că am putut participa, a fost o activitate desfășurată într-un cadru natural superb, cu oameni deschiși, frumoși, dornici de a împărtăși cu noi ceea ce au mai bun în comunitatea dumnealor.

Mulţumim gazdelor noastre şi coordonatorilor  pentru această oportunitate, în  preajma sărbătorilor de iarnă, când sufletele nostre se colorează cu zâmbet cald, dăruire, toleranţă şi alte nuanţe de bine şi frumos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu