vineri, 29 noiembrie 2019

UNICEF – cea mai mare lecţie din lume despre DREPTURILE COPIILOR




            În perioada 20-22 noiembrie 2019 mai multe cadre didactice de la Colegiul Naţional “Constantin Cantacuzino” din Târgovişte au răspuns invitaţiei Unicef de a participa la organizarea celei mai mari lecţii din lume pe tema Drepturile Copiilor, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la semnarea, la nivel global, a Convenţiei cu privire la drepturile copiilor.
        
Astfel, elevii de la clasele a II-a A (prof. Radu Mărioara), a II-a B (prof. Manole Adriana), a III-a A (prof. Stroescu Stana), a III-a C (prof. Brebeanu Ciprian), a IV-a D (prof. Bejinaru Claudia) şi a IV-a S (prof. Ciovlică Isabela) au desfăşurat activităţi în care au aflat care sunt drepturile prevăzute în această convenţie, au dezbătut necesitatea respectării lor, şi-au exprimat punctele de vedere şi au dat exemple de situaţii în care drepturile lor sau ale altor copii au fost încălcate. Toţi elevii şi-au manifestat interesul şi au participat cu entuziasm la această activitate.
            La finalul lecţiei, au fost realizate în grup postere, afişe sau colaje în care au surprins cele mai interesante idei şi cele mai importante drepturi, în opinia lor.



luni, 18 noiembrie 2019

Sărbătoarea toamnei în clasele Step by Step ale Colegiului Național Constantin Cantacuzino


        Sosirea toamnei a reprezentat, și în acest an școlar, prilej de sărbătoare pentru cantacuzinii claselor Step by Step deoarece vineri, 15 noiembrie 2019, evenimentul devenit deja tradiție în această alternativă educațională- ,,Festivalul Toamnei”- a avut loc într-o atmosferă plină de emoții, bucurie și bună dispoziție.

Elevii claselor  Step by Step, coordonate de  prof. pt. înv. primar  Cristina Andreescu, Andi Chiru, Daniela Chelaru, Gabriela Călin, Loredana Muscăloiu, Alexandra Stroe,  Roxana Tatomir, Ana Maria Măguleanu,  Isabella Ciovlică și Ștefania Banu, au încântat audiența- conducerea  n câteva momente artistice interpretate cu multă voioșie. ,,Buzunarele Toamnei”, ,,Frunzuliță aurie”, ,,La oglindă”,  ,,Mi-am făcut bundiță nouă”, „Scrisoare către Dumnezeu” și ,,Cântec de toamnă” au fost câteva dintre melodiile care au sărbătorit toamna iar    ,,Rapsodii de toamnă”, ,,Greierele și furnica”, ,,Cine, Doamne, frunza-mi fură?” sau          ,, Fructele toamnei” au fost poeziile rostite cu bucurie de elevii cantacuzini, participanți la eveniment. Totodată, fiecare clasă a adus produse specifice anotimpului toamna ( legume, fructe, diverse preparate dulci etc.) iar acestea au fost înmânate  Direcției de Asistență Socială, pentru a fi donate centrelor și cantinelor de ajutor social din orașul nostru.

Tradiția Festivalului Toamnei va fi continuată și în anul școlar următor deoarece, pe lângă entuziasmul și veselia  specifice acestui eveniment, elevii au prilejul de a se întâlni într-un cadru festiv, de a socializa și de a aprecia  reprezentările artistice ale fiecăruia dintre colegii lor din celelalte clase Step by Step ale școlii.





joi, 7 noiembrie 2019

9 certificate europene de calitate (EQL) la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” din Târgoviște




În perioada septembrie, 2018 – august, 2019, aproximativ 450 de elevi din patru țări (România, Azerbaijan, Republica Moldova, Turcia) au desfășurat numeroase activități în cadrul proiectului eTwinning „Universe, new frontiers”.
Elevii cantacuzini au fost implicați în numeroase activități față în față, activități de programare, siguranță pe internet, scrierea unei povești a spațiului cosmic, elaborarea unui calendar, cel mai mare desen pe asfalt etc. Elevele de la clasele de pedagogic au fost implicate în elaborarea unor materiale, dintre acestea fiind o programă de curs opțional, selecție de aplicații utile în învățare, o selecție a lecțiilor cu Paxi însoțite de exemple de strategii didactice etc.
11 dintre profesorii din România, Azerbaijan și Republica Moldova au depus aplicații pentru obținerea Certificatelor naționale de calitate (NQL). În evaluare, s-a avut în vedere activitatea din proiect a cadrului didactic care a aplicat pentru obţinerea Certificatului naţional de calitate. Criterii de evaluare au fost următoarele: inovarea pedagogică şi creativitatea, integrarea activitatilor proiectului în curriculum, colaborarea dintre şcolile partenere, utilizarea creativă a noilor tehnologii (TIC), sustenabilitatea şi transferabilitatea, rezultate şi beneficii. Toți profesorii le-au obținut.
Datorită punctajului obținut/calității proiectului și faptului cel puţin doi parteneri din două țări diferite au primit Certificatul naţional de calitate, cadrele didactice au fost nominalizate pentru acordarea Certificatului european de calitate (EQL). În urma procesului de selecţie, cele 11 cadre didactice au obținut Certificatul european de calitate. Acesta reprezintă un al doilea semn de recunoaştere a succesului. 
Cadrele didactice sunt următoarele:
Azerbaijan – Aliya Aghayeva,Tefekkur lisei Sumgayit
Republic of Moldova – Adriana Bujag, Heritage International School Chișinău
Romania – Silvia Mareș, Gabriela Călin, Claudia Bejinaru, Cristina Dragomir, Adiana Manole, Florentina Radu, Mărioara Radu, Isabella Ciovlică, Alexandra Miricioiu, Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” Târgoviște
Prof. Aliya Agayeva și prof. Miricioiu Alexandra au coordonat acest proiect, această experiență inedită de învățare.